SUMBER: http://mpaeds.org.my/Nurse/wean.htm
S1 : Mengapakah proses memperkenalkan makanan tambahan (weaning) mustahak? Susu ibu merupakan makanan yang terbaik dan mencukupi untuk bayi sehingga umur 4 hingga 6 bulan. Apabila berumur 6 bulan, makanan tambahan perlu diperkenalkan kepada bayi untuk melengkapkan keperluan tenaga, protein dan zat-zat lain untuk membesar dengan sempurna. S2 : Bilakah masanya untuk memperkenalkan makanan tambahan? 4 hingga 6 bulan S3 : Bagaimana caranya untuk memulakan makanan tambahan? Ibu harus bersabar dan cuba berulang-ulang memberi makanan tambahan tanpa paksaan. Jika makanan diludah keluar, jangan bimbang kerana keadaan ini tidak berpanjangan sudu kecil patut digunakan. Untuk menggalak anak mengunyah 1-2 sudu bijirin (bubur nasi), ubi-ubi yang rebus atau pisang masak yang dilecekkan boleh diberi sebagai permulaan. Apabila bayi biasa dengan makanan tersebut, kadar dan jenis makanan boleh ditingkatkan kepada 3-4 kali sehari S4 : Makanan jenis apakah yang boleh diberi? Gunakan makanan yang baru dimasak, atau baru dikupas dan dibasuh untuk menentukan kebersihan. Apabila bayi telah biasa mengunyah, selalunya dalam linkungan umur 6-7 bulan, makanan yang sempurna perlu diberikan. Makanan yang sempurna mengandungi : 1. makanan asas seperti bijirin/bubur nasi 2. bahan makanan protein seperti ikan, telur ayam, daging, kacang-kacang 3. makanan berkhasiat vitamin seperti sayur-sayuran dan/atau buah-buahan Contoh jadual makanan tambahan : 6-8 pagi | Susu ibu | 10 pagi | Makanan bijirin, susu atau buah-buahan yang dilecek | 2 petang | Susu Bubur atau sup Puree buah-buahan atau sayur-sayuran | 6 petang | Susu ibu | Waktu tidur | Susu ibu | 6 pagi | Susu ibu | 9-10 pagi | Bijirin dan susu atau buah-buahan dengan bubur/sup atau telur rebus | 1-2 tengahari | Nasi dan ikan dengan sayur-sayuran hijau atau daging dan puree sayur | 3-4 petang | Susu atau buah-buahan atau air | 5-6 petang | Nasi dan kacang-kacang Pisang lecek | Masa tidur | Susu ibu | Panduan jadual diatas patut diubahsuai mengikut jenis-jenis makanan yang terdapat dikawasan-kawasan atau negeri-negeri yang berlainan. S5 :Bagaimanakah diketahui pemakanan mencukupi untuk pesakit? 1. Sejarah pesakit : 1.1 Pemakanan pesakit dan keluarga dalam masa 24 jam kebelakangan 1.2 Penyakit-penyakit tenat yang boleh mengurangkan berat badan pesakit seperti cirit-birit, jangkitan pernafasan 2. Pemeriksaan pesakit : 2.1 Ukuran anthropometri 2.1.1 Berat badan 2.1.2 Ukuran tinggi Cara-cara untuk menentukan tahap pemakanan anak seperti lilitan pertengahan lengan (mid-armcircumference), ketebalan kulit (skin fold thickness) dan sebagainya boleh juga digunakan. Malnutrisi dikatakan berlaku apabila berat badan anak kurang daripada – 2SD dalam carta NCHS. (sila lihat apendiks 5). Pertumbuhan terbantut pula terdapat apabila ketinggian anak kurang daripada – 2SD dalam carta ketinggian yang sama. |
No comments:
Post a Comment