Islamic Widget

PEMBACA

Sunday, December 13, 2009

SUKARKAH JADI PENSYARAH? (LANGKAH KEDUA)

SETELAH MENDAPAT TAWARAN SEBAGAI GURU SEKOLAH MENENGAH DI SABAH, SAYA MENDAPAT PULA TAWARAN SEBAGAI PEMBANTU PENSYARAH DI UIAM.

SAYA LEBIH BERMINAT UNTUK PERGI KESABAH UNTUK MENJADI GURU. NAMUN SETELAH BERBINCANG DENGAN ABAH DAN MAK, MEREKA MAHUKAN SAYA HANYA MENETAP DI KL. ABAH DAN MAK SEMEMANGNYA TAK KISAH APA JUA KERJA ANAK2 MEREKA, ASALKAN HALAL. DAN YANG PENTING TIDAK BERADA JAUH DARI MEREKA. LALU SAYA TERPAKSA MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK MENERIMA TAWARAN UIAM.

HANYA TUHAN SAHAJA YANG TAHU PERASAAN SAYA KETIKA ITU. PERASAAN YANG PALING MENGHANTUI JIWA ADALAH RASA TIDAK LAYAK UNTUK BERGELAR PENSYARAH .

HARI2 AWAL MEMASUKI JABATAN QURAN SUNNAH AMAT MENDEBARKAN. DEBAR DENGAN TUGAS BARU. DEBAR KERANA PERLU BERGAUL DENGAN PENSYARAH2 SAYA SEBELUM INI SEBAGAI RAKAN SEKERJA. RASA MACAM BERDIRI TAK SAMA TINGGI, DUDUK TAK SAMA RENDAH. SAYA ADALAH STAF YANG PALING MUDA KETIKA ITU DAN YANG KEDUA BELUM BERKAHWIN KETIKA ITU.

MA: DI MANA???
OLEH KERANA KULIYYAH IRKHS TUDAK MENGAPLIKASIKAN SISTEM TUTORIAL, JADI SAYA TIDAK PERLU MENGAJAR. TUGAS SAYA YANG UTAMA KETIKA ITU ADALAH MENCARI TEMPAT UNTUK IJAZAH SARJANA (MA). RAMAI JUGA PENSYARAH2 MENGESYORKAN SAYA MELANJUTKAN PELAJARAN KE OVERSEA SAMADA UK, US, ATAU JORDAN. AKHIRNYA SAYA HANYA MEMILIH UIAM KERANA SEKALI LAGI ABAH DAN MAK TIDAK MEMBENARKAN SAYA BERJAUHAN DENGAN MEREKA. SEPERI BIASA, SAYA PATUH KEPADA CAKAP MAK DAN ABAH.

APA SELEPAS MA???
SELEPAS IJAZAH SARJANA, SAYA MENGAJAR SELAMA TIGA SEMESTER PANJANG SUBJEK "SCIENCES OF HADITH". DALAM MASA YANG SAMA SAYA DIBERI TEMPOH 6 BULAN UNTUK MENDAPATKAN TEMPAT BAGI MELANJUTKAN PELAJARAN KEPERINGKAT PHD. DALAM TEMPOH INI JUGA SAYA MEMEGANG TUGAS SEBAGAI IBU KEPADA 2 ORANG ANAK DAN ISTERI KEPADA SUAMI YANG LEBIH JAUH BERUSIA DARI SAYA TAPI SENTIASA AWET MUDA. RAMAI ORANG TIDAK PERCAYA DENGAN UMUR SEBENAR SUAMI SAYA.

SELEPAS MA, JAWATAN SAYA TELAH BERTUKAR DARIPADA PEMBANTU PENSYARAH KEPADA PENSYARAH SELEPAS MELALUI PROSES TEMUDUGA UNTUK KALI KEDUA PADA PERINGKAT KULIYYAH DAN UNIVERSITI. KINI JAWATAN SAYA SUDAH TETAP (PERMANENT) TAPI BELUM CONFIRM. JAWATAN PENSYARAH DI UIAM AKAN HANYA DI CONFIRMKAN SELEPAS BERJAYA MENDAPAT PHD.

SEKALI LAGI SAYA HANYA MEMILIH UNTUK MELANJUTKAN PHD DI DALAM NEGARA IAITU DI UNIVERSITI MALAYA.


No comments: