Islamic Widget

PEMBACA

Sunday, November 15, 2009

BERDAKWAH: FARDHU AIN ATAU FARDHU KIFAYAH

ANTARA KENANGAN YANG TAK DAPAT SAYA LUPAKAN SEMASA BELAJAR B.A DAHULU KETIKA SAYA BELAJAR METHOD OF DAKWAH DALAM BAHASA ARAB. PENSYARAH YANG BERNAMA AZIZ BERGHOUT (PROF.DR) ADALAH ANTARA PENSYARAH YANG SAYA SUKAI.
ORANGNYA LAJU DALAM SEGALA HAL...LAJU JALANNYA, LAJU CAKAPNYA, LAJU PERGERAKANNYA, LAJU FIKIRANNYA....PENDEK KATA BIJAK. BIJAK DALAM PERGAULAN, BIJAK DALAM MENGAJAR, BIJAK MENARIK PERHATIAN AUDIEN. MUKANYA PULA SENTIASA BERSERI-SERI.
PADA SUATU HARI, KAMI BELAJAR TENTANG HUKUM BERDAKWAH. SEBELUM ITU PROF MENERANGKAN MAKNA FARDHU AIN DAN FARDHU KIFAYAH. KEMUDIAN PROF MENGAJUKAN KAMI SOALAN:" JADI, APAKAH HUKUM BERDAKWAH, FARDHU AIN ATAU FARDHU KIFAYAH"; SELEPAS BELIAU MENGARAHKAN KAMI MENUTUP BUKU TEKS YANG KARANGAN BELIAU SENDIRI.
SETIAP PELAJAR DITANYA SOALAN TADI. ADA YANG MENGATAKAN FARDHU AIN, ADA YANG MENGATAKAN FARDHU KIFAYAH. HANYA SAYA SEORANG SAHAJA YANG MENJAWAB "KILAHUMA, DR"(KEDUA-DUANYA DR).
LANTAS DR MEMBUAT GAYA SUPAYA KAMI LEBIH FAHAM . FARDHU AIN DENGAN GAYA BERDIRI, MANAKALA FARDHU KIFAYAH DENGAN GAYA DUDUK. JADI JAWAPAN SAYA GAYANYA MENCANGKUNG (PERTENGAHAN ANTARA BERDIRI DAN DUDUK). SATU KELAS KETAWA. SAYA TIDAK RASA APA-APA KERANA YAKIN DENGAN JAWAPAN SAYA. SETELAH SEMUA ORANG DISOAL, PROF MENUJU KE ARAH SAYA DAN BERKATA:"JAWAPAN DIA BETUL".
LEGA HATI SAYA...KALAU SALAH, MALU JUGA.SEBAB JAWAPAN SAYA SAHAJA LAIN DARIPADA YANG LAIN.
SEHINGGA KINI SAYA WAJIBKAN DIRI SAYA UNTUK BERDAKWAH KERANA IA ADALAH FARDHU AIN WALAUPUN PADA KEADAAN TERTENTU IANYA FARDHU KIFAYAH.

No comments: